CO2 neutraal

Op de website staat midden boven een klein logo dat De Pijl medezeggenschap CO2 neutraal is. Dat mag niet zomaar, maar dat moet ik kunnen verantwoorden. Dit stukje is mijn verantwoording:
Sinds 2019 rijden wij al elektrisch op groene stroom en nu wordt het kantoor en het huis ook elektrisch verwarmd. Na lang wachten is namelijk eindelijk de warmtepomp geïnstalleerd! Het bevalt uitstekend om geen gas meer te hoeven gebruiken.
Al met al gebruiken wij nu 4x zoveel elektriciteit, maar toch slechts een kwart van de energie die we voorheen voor huis, autorijden en verwarming gebruikten. De hoeveelheid elektriciteit die we gebruiken produceren we ook zelf door de zonnepanelen op het dak. Netto gebruiken we dus eigenlijk helemaal geen energie meer. Blijft staan dat we veel meer energie in de zomer produceren dan we gebruiken kunnen en in de winter is het omgekeerd. Om dat op te lossen zal onze groene energie in de winter vooral van windenergie moeten komen. Dat is voor elektrische auto’s prima te regelen door alleen te laden als er een overschot aan windenergie is. En, zoals met veel situaties in dit moderne leven, daar is een app voor.
Het is een forse investering geweest, maar met de huidige energieprijzen is die vergroening niet alleen leuk voor de toekomst van de mens, maar ook zeer goed voor de portemonnee. Ik ben mij ervan bewust dat wij in de gelukkige omstandigheid zijn dat we dit kunnen doen. Dat geldt niet voor iedereen privé, maar er kan meer dan je denkt, vooral in jullie organisatie.

Inmiddels ben ik goed ingevoerd in duurzaamheid. Ik wil jullie graag helpen als jullie dit thema ook in jullie organisatie op willen pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *