Duurzaamheid

Als sinds mijn studententijd in Eindhoven weet ik dat we moeten stoppen met CO2 uitstoot. Gelukkig gaan de ontwikkelingen hard om daar zelf de hand in te hebben. Sinds jaar en dag hebben we al een energiecontract met groene energie. Voor autorijden en verwarmen was het lang lastig om geen fossiele brandstoffen te verbranden. Dat wordt gelukkig steeds beter bereikbaar voor iedereen.

In 2018 kwamen er elektrische auto’s op de markt die geschikt zijn voor mijn gebruiksprofiel. Transport is zodoende al sinds 2019 CO2 neutraal, omdat ik sinds die tijd elektrisch rijdt. Nu is ook de verwarming van het kantoor CO2 neutraal geworden sinds de installatie van een warmtepomp. De zonnepanelen op het dak produceren genoeg energie om alles netto van energie te voorzien. De Pijl medezeggenschap is dus sinds oktober 2022 volledig CO2 neutraal.

Het was een forse investering, maar het levert ook veel op. In de eerste plaats een goed gevoel, dat ik niet meer direct bijdraag aan klimaatverandering en in de tweede plaats een grote besparing op de energiekosten en in de derde plaats een grote verbetering van het comfort in huis en bij het transport.