|
Digitale transformatie
Weet jij al of je over 3 jaar vervangen bent door een robot of een AI (kunstmatige Intelligentie) -systeem? Nee, waarschijnlijk niet, maar wil je het weten of ben je liever bezig met de normale gang van zaken en zie je wel wat de toekomst brengt?
De komende jaren nemen allerlei ontwikkelingen op automatiseringsgebied een grote vlucht. Kennissystemen nemen steeds meer functies over. Niet alleen receptie-, balie- en klantcontactfuncties, maar ook veel middelbare administratieve functies bij accountants, advocaten, verzekeraars e.d. Zelfs hogere functies kunnen goeddeels geautomatiseerd worden in de zeer nabije toekomst. In de zorg laat een arts zich bijstaan door een kennissysteem, evenals de architect en de adviseur.
https://www.youtube.com/watch?v=7Pq-S557XQU
De kop in het zand steken is een vrij normale menselijke eigenschap en zorgt ervoor dat we niet gillend gek worden van alle mogelijke doemscenario's, maar enige voorbereiding op de toekomst kan wel helpen om de ergste gevolgen te voorkomen en misschien kan de toekomst wel ten positieve gekeerd worden. De OR kan daar een rol in spelen.
Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de werkzaamheden in jouw bedrijf? Heb je hier al eens over nagedacht als OR? Welke strategieën moet je nu ontplooien om deze ontwikkelingen in goede banen te leiden of de ergste gevolgen te voorkomen?
Deze vragen zijn het waard om als adviseur over na te denken. Op de Dag van de Orde op 10 oktober van de OOA (Orde van Organisatiekundigen en -adviseurs) komt dit thema prominent aan de orde. Aangezien de OR ook een adviseur is en ook niet-leden welkom zijn is dit een mooie dag voor OR-leden om dit thema te verkennen.
Uiteraard wil ik dit thema ook met jullie OR toegespitst op jullie bedrijf een keer verkennen. Neem contact op en ik kom de mogelijkheden graag met jullie bespreken.
Denkfouten in de adviesaanvraag
Bij veel besluiten is er sprake van allerlei denkfouten, zoals verkeerd inschatten, dan wel een misleidende representatie van cijfers, aannames die niet duidelijk gemaakt zijn, tunnelvisie e.d. Op het eerste gezicht lijkt het dan een redelijk verhaal, maar bij nadere beschouwing ligt dat toch anders.
Ik heb een workshop ontwikkeld om de OR beter te laten kijken naar de adviesaanvraag. Deze workshop geef ik op 21 november tijdens de workshopdag van Vakmedianet. Tijdens deze workshop krijg je inzicht in veel gemaakte denkfouten en gaan we vervolgens op zoek naar denkfouten in adviesaanvragen. Dit gebeurt aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. De ochtendworkshop is al vol geboekt, maar ik ga de workshop ook in de middag geven, waarschijnlijk zijn daar nog wel enkele plaatsen beschikbaar.
Los van deze workshop kan ik ook met jullie aan de slag over een adviesaanvraag die jullie nog hebben liggen. Ik help ik jullie natuurlijk graag om die eens goed te bekijken op eventuele denkfouten. Je weet me te vinden.
Agenda
18 en 19 januari 2018: "De ambtelijk secretaris als advsieur van de OR"
In augustus heb ik de eerste 2 dagen van deze cursus weer mogen geven aan een hele leuke groep enthousiaste ambtelijk secretarissen. Op basis van opmerkingen van deze cursisten heb ik de inleiding van het programma gewijzigd. De inleiding dekt nu meer de lading van de cursus volgens de deelnemers. Voor de cursus van januari zijn er nog plaatsen beschikbaar. Maximaal 8 deelnemers kunnen zich inschrijven, want ik wil iedereen voldoende aandacht kunnen geven. Bij 6-8 deelnemers wordt ook een extra trainingsacteur ingehuurd, zodat iedereen ook op dat onderwerp voldoende aandacht krijgt.
|
|