Gratis workshopmiddag!

Gratis workshopmiddag!
Als u deze nieuwsbrief niet goed kunt lezen dan kunt u hem hier online lezen.
 
 
logodepijl

10 jaar!

 

Beste Marcel Reijnen

Op 1 maart 2010 is De Pijl medezeggenschap opgericht. In afgelopen tien jaar heb ik vele Interessante opdrachten mogen uitvoeren en vele leuke en inspirerende mensen ontmoet. Om dit feit te vieren bied ik u deze workshopmiddag aan.
Ik heb twee collega’s bereid gevonden om een interessante workshop te verzorgen. Zelf zal ik er ook een verzorgen. Daarmee heeft u de keuze uit 3 zeer interessante workshops.
Voor deze middag heb ik 50 plaatsen beschikbaar. Meldt u dus snel aan. Dat kunt u doen door een mail met uw gegevens te sturen naar inschrijven@depijl-mz.nl onder vermelding van: workshopmiddag 10 jaar. Graag hoor ik dan ook naar welke workshops uw voorkeur uitgaat. Geef daarbij een eerste en een tweede keuze aan. Gezien de beschikbare ruimte zal ik de deelnemers redelijk gelijk over de workshops moeten verdelen dus het kan zijn dat er geen plek meer is in de workshop van uw eerste keuze.
Ik zie uw inschrijvingen graag tegemoet!

Tot 13 mei!

Lees mijn tweets Ga naar mijn LinkedIn pagina

 
 

 

Programma

 

12.00 uur Aankomst met lunch
13.00 uur Kort plenair welkomstwoord
13.15 uur 3 parallelle workshops
U heeft de keus uit 3 workshops:
  1. Van werkdruk naar veerkracht (Maarten de Winter)
  2. Agile voor de OR (Henk van Tent Becking)
  3. Denkfouten in de adviesaanvraag (Marcel Reijnen)
14.45 uur Koffie- en theepauze
15.00 uur Vervolg workshops
16.00 uur Samenvatting o.l.v. Stephanie Andrade
In een plenaire sessie kijken we terug op de workshops en wat die u gebracht hebben, zodat alle aanwezigen ook iets meekrijgen van de workshops waar ze niet bij zijn geweest.
16.30 uur Afsluitende borrel

 

Workshops en workshopgevers:

Van werkdruk naar veerkracht

Hoge werkdruk is een relevant arbeidsrisico. De zoektocht naar op de organisatie gerichte preventieve interventies leverde het op sociotechniek (‘zelforganisatie’) gebaseerde interventieproces Meetbare Werkdrukbalans op. Dit wordt sinds 2005 vooral in rationele beroepen (denk aan ingenieurs, juristen, ambtenaren, ICT-ers) toegepast en ontwikkeld (NPS = 42). De interventie is onlangs beschreven in het tijdschrift voor toegepaste Arbowetenschappen. Hiermee worden via zelf-effectiviteit en autonomie de mentale, operationele en sociale veerkracht samenhangend vergroot. Tijdens deze workshop maak je kennis met het concept, proces en instrumenten, de belangrijkste kritieken erop en weerleggingen daarvan. “Veerkrachtige organisaties: gezonde medewerkers”

 

Maarten de Winter

Maarten de Winter is sociologisch econoom. Als spreker-pianist, auteur, executive coach, adviseur en masterdocent zet hij zich in voor meer veerkracht in organisaties. Met toepasbare en goed onderbouwde, overdraagbare kennis vergroot hij het verbindend, probleemoplossend, evaluerend vermogen en de harmonie in teams en organisaties. Steeds gericht op duurzame arbeidsproductiviteit.

 

Agile voor de OR

Onder de verzamelnaam “Agile” wordt er steeds meer gewerkt met zelforganisatie, wat leidt tot High Performance Organisaties. Wat betekent dit nu voor medezeggenschap, en is deze manier van werken ook geschikt voor een ondernemingsraad?

Doel van deze kennismaking:

Inspireren, verwarren en stof tot nadenken geven.

Na deze kennismaking zullen de deelnemers een gevoel en een beeld hebben bij:

  • De oorsprong van Agile en de bijbehorende principes en werkwijzen;

  • Hoe deze methode is in te zetten voor de OR.

Het wordt een interactieve sessie waarbij we na een introductie op een Agile wijze de rest gaan vormgeven. Aan de hand van vragen/dilemma's word je uitgedaagd na te denken en te discussiëren.

 

Henk van Tent Becking
Is een gecertificeerde Agile scrum practioner, die houdt van provoceren en prikkelen om mensen aan het denken te zetten.

 

Denkfouten in de adviesaanvraag

Bij veel besluiten is er sprake van allerlei denkfouten, zoals verkeerd inschatten van cijfers, aannames die niet duidelijk gemaakt zijn, tunnelvisie e.d. Op het eerste gezicht lijkt het dan een redelijk verhaal, maar bij nadere beschouwing ligt dat toch anders. Tijdens deze workshop krijg je inzicht in veel gemaakte denkfouten en gaan we vervolgens op zoek naar denkfouten in adviesaanvragen. Dit gebeurt aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Je kunt als deelnemer ook eigen voorbeelden meenemen die we nader kunnen analyseren.

Je leert adviesaanvragen beter te beoordelen, waardoor de or bijdraagt aan een verbetering van de besluitvorming.

 

Marcel Reijnen

Al 30 jaar trainer/adviseur medezeggenschap en oprichter van DePijl medezeggenschap. Als socioloog is hij geïnteresseerd in de invloed van bedrijven op maatschappelijke ontwikkelingen en omgekeerd. Werknemers hebben hier een dubbel belang bij: enerzijds hebben maatschappelijk ontwikkelingen invloed op functioneren en voorbestaan van het bedrijf, anderzijds hebben bedrijfsontwikkelingen invloed op de samenleving, waarvan elke werknemer ook deel uitmaakt. Invloed op het bedrijfsbeleid is dus een belangrijke zaak.

 

Agenda open inschrijvingen

26 mei 2020 OR workshopdag ORnet "De meeste mensen deugen" In deze workshop zal ik het boek van Rutger Bregman toelichten en samen met jullie onderzoeken wat dit inzicht betekent voor de OR.

 

27 en 28 augustus 2020 De ambtelijk secretaris als adviseur van de OR. Wil je je verder ontwikkelen of reflecteren op je rol als ambtelijk secretaris schrijf je dan in. Voor deze cursus zijn nog plaatsen beschikbaar.

 

1 september 2020 OR en strategische vraagstukken. In de cursus gaan we in op de invloed die de OR kan hebben op de strategie in de onderneming en waarom dat belangrijk is.

 
 
 
Wenst u deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen? Hier kunt u zich afmelden.