
Pensioen? Begin op tijd!
Pensioenen? Dat stellen we maar liever uit tot het laatste moment. Het is ingewikkeld en je moet eraan rekenen. Helaas zijn er continu wetswijzigingen rondom pensioenen, waardoor OR's er wel wat mee moeten. Wat mij dan opvalt is dat veel OR's wachten op een instemmingsaanvraag van de directie. Veelal gaan nieuwe contracten in op 1 januari dus begin november is vroeg genoeg voor een instemmingsaanvraag. Toch? Niet dus!Pensioenen zijn ingewikkelde materie en dat realiseert de OR zich ook zodra ze ermee aan de slag gaat. Ik word dan gebeld met de vraag of ik ze de weg kan wijzen. Dat doe ik dan natuurlijk met plezier. Als de OR zich vervolgens écht in het vraagstuk verdiept blijkt dat er toch verschillende gezichtspunten zijn tussen directie en OR. De tijd is dan wel erg kort om een al uitonderhandeld contract te wijzigen.
Eventuele andere opties moeten doorgerekend worden. Daarvoor is een pensioenadviseur nodig. Als de OR daarvoor een eigen adviseur wil raadplegen kan het lastig zijn er een te vinden. Bij een wijziging van het pensioencontract op basis van een wetswijziging hebben die het namelijk razend druk.
De ideeën van de OR werden doorgerekend door een pensioenadviseur die de OR had ingeschakeld. De directie heeft in de loop van het proces zijn eigen adviseur laten vallen en OR en directie hebben de plannen verder uitgewerkt met de adviseur van de OR. Met de uiteindelijke regeling was iedereen gelukkig.
Pensioenen zijn voor later, maar dat wil niet zeggen dat je niet op tijd moet beginnen. Op tijd beginnen betekent:
- Wees alert op wetswijzigingen;
- Zet het tijdig op de OR agenda en ontwikkel je eigen visie op deze veranderingen, al dan niet met behulp van een OR adviseur;
- Probeer zo snel mogelijk samen met de directie op te trekken naar een nieuw contract;
- Schakel een eigen pensioen adviseur in;
- Kom ook tijdig voor je pensioenbelangen als jonge werknemer op.