Na Corona

Het covid-19 virus heeft een hoop overhoop gehaald in de samenleving, maar het heeft ons ook veel geleerd dat we bij een andere belangrijke crisis, de klimaatcrisis, kunnen gebruiken.

Ten eerste blijkt dat radicale maatregelen wel degelijk mogelijk zijn. De meeste regeringen in de wereld hebben behoorlijk radicale maatregelen genomen om de economie te stoppen, maar ook te stutten. De meeste bedrijven hebben ook behoorlijk radicale maatregelen moeten nemen om te overleven.

Ten tweede blijkt het besef door te dringen dat er een klimaatcrisis is en mensen maken andere keuzes. De verkoop van auto’s is ingestort, behalve die van elektrische. Zou dat komen doordat we allemaal de uitzichten hebben gezien door smogvrije luchten?

Er is een vaccin tegen corona aangekondigd, dat betekent hopelijk het begin van het einde van deze pandemie, maar het is nog lang niet het einde van de klimaatcrisis.

Veranderde werkwijzen

Veel organisaties hebben hun werkwijzen enorm veranderd de afgelopen maanden: thuiswerken; minder reizen ( woon-werk en naar conferenties e.d.); anders werken (meer digitaal). Ze zijn ook aangelopen tegen fundamentele kwetsbaarheden zoals: ‘just-in-time’ bezorging, zeker in combinatie met productielocaties op andere continenten; de risico’s van veel reizen, niet alleen voor pandemieën, maar ook voor het klimaat. De radicale keuzes die gemaakt zijn betekenen een doorbraak voor discussies die al heel lang spelen en leiden waarschijnlijk tot blijvende veranderingen in organisaties.

Voor sommige organisaties is zelfs hun levensvatbaarheid onder druk komen te staan, zoals KLM dat zonder steun van de overheid niet te handhaven is als bedrijf.

Heroverweging noodzakelijk

Voor de toekomst van veel organisaties is een strategische (doen we nog wel de goede dingen?) en een tactische en operationele (doen we die dingen op de goede manier?) heroverweging noodzakelijk. Enerzijds vanwege de geleerde eigen lessen, maar anderzijds vanwege klimaatgerichte politieke en klanten keuzes.

Doe mee als OR

Als OR is dit geen discussie die je zou moeten laten passeren. Deze discussie raakt ook de fundamentele belangen van de medewerkers. Waaraan wil ik als mens een bijdrage leveren? Hoe kan ik die bijdrage in mijn organisatie het best leveren? Waarin moet ík me dan ontwikkelen en waarheen moet de organisatie zich ontwikkelen?

Vind je dit ook interessant, ga dan het gesprek aan met je collega’s en het brede MT over deze vragen. Zo slinger je een discussie aan over de toekomst van de organisatie. Geef je organisatie de energie om zijn toekomst vorm te geven.

zie ook: visie van de OR op de onderneming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *