De OR voor duurzaamheid

2018 was een uitzonderlijk warm en droog jaar. Droger en warmer dan het in de recente menselijke historie ooit geweest is. We hebben allemaal vast genoten van de vele zonnige dagen tot laat in het najaar. Toch roept dit ook heel wat zorgen op over onze invloed op het klimaat. We kunnen er zelf ook heel wat aan doen om de apocalyps te voorkomen en dat is nog interessant en uitdagend ook. Al sinds 2011 heb ik thuis achttien zonnepanelen op het dak. Mijn vrouw en ik kijken nog regelmatig met een glimlach naar de elektriciteitsproductie; weer meer geproduceerd dan verbruikt dit jaar! Ook het gasgebruik proberen we al een tijd lager te krijgen, maar dat gaat tot nu toe iets minder voortvarend.

De OR als aanjager

Ook de OR kan in actie komen. Het bedrijf waar je werkt kan bijdragen aan het verduurzamen van de samenleving en de OR kan daarbij de aanjager zijn. De wetgever heeft lang geleden al bedacht dat de OR een belangrijke rol kan spelen bij maatschappelijke vraagstukken. Daartoe is artikel 28 in de WOR opgenomen. De OR bevordert namelijk o.a. de zorg van de onderneming voor het milieu, volgens dit artikel.

Wat kan de OR doen?

Dat wat de OR geacht wordt te doen: Het beleid beïnvloeden. De OR kan nagaan hoe het staat met het energiegebruik van de onderneming. Daarbij kun je denken aan het energiegebruik van de panden, maar ook het gebruik van energie in het productieproces. In de panden kan waarschijnlijk bespaard worden door overal LED-lampen te installeren, het gebouw beter te isoleren en te investeren in energiezuinige apparaten. De OR kan dat doen door bijvoorbeeld duurzaamheidseisen te stellen aan het investeringsbeleid.

Energie opwekken

Energie opwekken kan elk bedrijf ook duurzaam doen. Veel kantoren en fabriekshallen hebben platte daken. De ideale omgeving voor zonnepanelen! Mogelijk dat er zoveel panelen geïnstalleerd kunnen worden dat het hele elektriciteitsverbruik ermee gedekt kan worden. Denk dan ook aan het installeren van een paar accu’s om pieken en dalen op te vangen. Voor de verwarming en koeling kan mogelijk gebruik gemaakt worden van grondwater. Misschien is dit een investering die met meerdere bedrijven samen gedaan kan worden. Mogelijk kan ook een aanpalende wijk ervan mee profiteren, dan wordt de investering nog sneller terugverdiend.

Restwarmte gebruik

In sommige productieprocessen komt veel warmte vrij. Is al eens onderzocht of deze restwarmte te gebruiken is in de omgeving, bijvoorbeeld voor de verwarming van huizen?

Vervoer

Het grootste duurzaamheidsprobleem van mijn bedrijf is mijn vervoer. Om mijn opdrachten uit te kunnen voeren moet ik reizen en het openbaar vervoer is daarbij niet altijd een bruikbare oplossing. Ook daarvoor komen de duurzame oplossingen steeds dichter bij: de elektrische auto. De OR kan ook hier zorgen voor beleidsaanpassingen: alle nieuwe leaseauto’s vanaf 2019 elektrisch. Een zeer creatieve oplossing die ik laatst las was dat een bedrijf de privé-lease contracten van de werknemers overneemt, als zij een elektrische auto leasen. Het bedrijf kan deze kosten dan aftrekken als bedrijfslasten en de werknemer betaalt de kosten die overblijven. Wel krijgen werknemers dan 4% bijtelling voor privégebruik. De belastingdienst schijnt deze regeling goedgekeurd te hebben. Op deze manier kan iedereen van belastingvoordelen voor elektrische auto’s gebruik maken.

Echte meerwaarde

Een duurzaamheidsvraagstuk van geheel andere orde is of de producten/diensten van jullie bedrijf een échte meerwaarde hebben voor de samenleving. Daarover vallen boeken vol te schrijven. Het is in ieder geval een waardevol thema om in een cursus te onderzoeken.

Ik wens jullie een duurzaam 2019 toe.

zie ook: Visie van de OR op de onderneming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *