Besluitvorming
Besluitvorming in groepen is een lastig fenomeen. Mensen met verschillende belangen, inzichten en eigenaardigheden proberen samen keuzes te maken tot bepaalde acties, rondom problemen of plannen. In de geest van mensen en in de communicatie tussen mensen zit van alles besloten dat de kwaliteit van de besluitvorming negatief kan beïnvloeden. Samen met Stephanie Andrade van De Sluis communicatietrainingen heb ik deze cursus ontwikkeld over besluitvorming.
Waar gaat besluitvorming vaak fout:
- Ten eerste besluiten we vaak niet op basis van feiten, maar op basis van beelden en vooroordelen. Als er sprake is van feiten dan worden deze vaak gekleurd door ons wereld- en mensbeeld of ze worden helemaal niet betrokken in de besluitvorming. Betere bedrijfsinformatie die wordt gegenereerd door allerlei prachtige systemen wordt dan ook vaak niet gebruikt.
- Ten tweede hebben mensen bepaalde voorinstellingen die besluitvorming sterk beïnvloeden. Kahneman heeft daar behartenswaardige dingen over geschreven. Wij blijken bijvoorbeeld kleine risico’s stelselmatig te hoog in te schatten. We hebben een aversie tegen verlies. We bewegen graag mee met de groep en daadkracht wint het vaak van bedachtzaamheid.
- Er zijn altijd machts- en belangenverschillen, maar die zijn lang niet altijd duidelijk en kunnen onderhuids veel invloed op de besluitvorming hebben. Maar zelfs al zijn ze wel duidelijk, dan wil dat nog niet zeggen dat we elkaars belangen respecteren.
- Daarnaast vallen we nog in allerlei ander kuilen, zoals: of-of in plaats van en-en denken; de neiging om bevestiging te zoeken van de eerste aannames en de blindheid voor falsificaties leidt tot tunnelvisie; we laten ons vaak leiden door korte termijn emoties, hetgeen de visie op de langere termijn gevolgen vertroebelt; het betere is daarnaast vaak de vijand van het goede. We zoeken graag naar de perfecte oplossing.
Deze cursus is samen met Stephanie Andrade van De Sluis communicatietrainingen ontwikkeld en gaat over de kwaliteit van besluitvorming. We willen u de verschillende valkuilen bij besluitvorming leren herkennen. We bieden u natuurlijk ook instrumenten aan om u op de inhoud te helpen feit van fictie te onderscheiden. Op het proces beiden wij u instrumenten om partijen, belangen en eigenaardigheden in kaart te brengen en we bieden u werkwijzen aan om het proces van besluitvorming zelf te structureren. De training is bedoeld voor eenieder die regelmatig in of met een team besluiten moet vormen.
Planning
De cursus bestaat uit drie losse dagen die om de veertien dagen zullen worden gepland. Zo kunt u de inzichten uit de cursus al tussentijds in praktijk brengen en vormen uw ervaringen en die van uw collega-deelnemers weer stof tot nadenken in de volgende bijeenkomsten. Een maand na afronding van de drie trainingsdagen zullen de deelnemers nogmaals bijeenkomen voor een intervisiesessie om het optimaliseren van besluitvorming in de praktijk kracht bij te zetten. Het gehele traject beslaat zo twee maanden waarin u zowel in de bijeenkomsten als in uw eigen praktijk wordt uitgedaagd om uw besluitvaardigheid te vergroten.
Aan het eind van deze cursus bent u in staat te zien waarom de besluitvorming in uw team niet optimaal verloopt en heeft u ook instrumenten in handen de besluitvorming beter te laten verlopen.
Deze cursus is twee keer gepland in 2015. De eerste start op 26 mei met vervolgdata op 9 en 23 juni en op 8 september. De tweede start op 15 september met vervolgdata op 29 september, 13 oktober en 10 november 2015.
De kosten voor deze cursus bedragen € 2450,- per persoon. Er geldt een minimum van 8 deelnemers.
U kunt zich inschrijven via het contactformulier of bellen met 085 8769684.